Kehidupan terjejas, Orang Asli serah memo ke TNB

24 Feb 2013 | 1,445 views

21 Feb 2013 - 50 Orang Asli yang datang dari Cameron Higlands dan Orang Asli Perak telah serah memo ke TNB Jalan Bangsar Kuala Lumpur, kerana "Kehidupan mereka terjejas" Orang Asli Pahang serahan memo ini merupakan keli 3, iaitu 17 Nov 2012 ke MB Pahang, 25 Jan 2013 ke TNB Pahang dan SUK Pahang,

Sebelum itu pada 19 Feb 2013, 75 Orang Asli dibawah Jaringan Kampung Orang Asli Negeri Perak telah menghantar memorandum bantahan TNB iaitu pencawang kabel elektrik diantara Tapah ke Cameron Highland, kampung yang terlibat dengan projek pencawang tersebut adalah Kampung Kenoh, Kampung batu 18, Kampung 16 dan Kampung Batu 14 jalan Pahang Tapah Perak.

Pada masa yang sama juga, memorandum Tanah Adat kawasan Ayer Denak turut bersama dihantar oleh orang Asli Kampung Ayer Denak, manakala memorandum Bantahan Dasar Pemberimilikan Tanah Orang Asli juga turut disertakan dalam penghantaran memorandum pagi tadi. Tidak terlepas juga memorandum isu dan masalah Orang Asli Grik Perak turut diserahkan oleh Encik Anjang daripada Grik Perak.

Walaupun kesemua memorandum yang di Orang Asli Perak tersebut ini tidak ditandatangani oleh Menteri Besar Perak iaitu YAB Dato Zambry ketika itu kerana tidak di Pejabat.

Video courtesy of Shafie Dris


0
latest